Dynamika tvorby výnosů vybraných energetických rostlin - Tibitanzl, Daniel (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení vlivu hnojení na produkci fytomasy vybraných druhů energetických trav (Dactylis glomerata, Elymus elongatus, Festuca arundinacea Schreb., Phleum prantense L.). První částí bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše, která se zabývá obnovitelnými zdroji energie se zaměřením na biomasu a pěstováním energetických rostlin. Její součástí je botanická charakteristika vybraných významných travních druhů. K vytvoření literární rešerše bylo využito odborné literatury řady autorů. Praktický výzkum probíhal na pozemcích Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Výzkum byl zaměřen na pozorování výnosu trav, které byly pěstovány za účelem spalování (jedna, seč ročně). Výzkum ukázal, že největšího výnosu dosáhla rostlina Dactylis glomerata a také, že hnojení rostlin mělo pozitivní vliv na jejich výnosnost.
Dynamics of yield generation of selected energy plants
Keywords: biomasa; energetické trávy; výnos; biomass; energy grass; yield