Vliv epilepsie na těhotenství, porod a ošetřovatelskou péči o novorozence v šestinedělí - Patočková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce, která se nazývá " Vliv epilepsie na těhotenství, porod a ošetřovatelskou péči o novorozence v šestinedělí ", se zabývá problematikou žen s diagnózou epilepsie v období těhotenství, porodu, šestinedělí a následnou ošetřovatelskou péčí o novorozence.Epilepsie je závažné neurologické onemocnění, které se projevuje epileptickými záchvaty. Postihuje lidi všech věkových kategorií bez ohledu na pohlaví. Teoretická část bakalářské práce popisuje onemocnění epilepsie, její patofyziologii a etiologii, zaměřuje se na klasifikaci epileptických záchvatů, zdůrazňuje hlavní úlohu sestry v diagnostice, léčbě a prevenci tohoto onemocnění. Dále se teoretická část zabývá vlivem epilepsie na těhotenství, porod, šestinedělí a ošetřovatelskou péčí o novorozence. Snaží se zdůraznit role porodní asistentky v jednotlivém období a specifika ošetřovatelské péče u žen s diagnózou epilepsie. Cílem bakalářské práce je zmapovat vliv epilepsie na těhotenství, porod a ošetřovatelskou péči o novorozence v šestinedělí. K tomuto cíli byla stanovena výzkumná otázka - "Jak epilepsie ovlivňuje těhotenství, porod a ošetřovatelskou péči o novorozence v šestinedělí?" Druhý cíl je zaměřený na porodní asistentky a má za úkol zjistit znalosti porodních asistentek o problematice epilepsie v souvislosti s těhotenstvím, porodem a ošetřovatelskou péčí o novorozence v šestinedělí. K tomuto cíli je položena tato výzkumná otázka: "Jaké jsou znalosti porodních asistentek o epilepsii v souvislosti s těhotenstvím, porodem a ošetřovatelskou péčí o novorozence v šestinedělí?"Bakalářská práce pracuje se dvěma výzkumnými soubory. První výzkumný soubor tvořilo 5 žen s diagnózou epilepsie, které byly maximálně rok od porodu. Druhý výzkumný soubor byl složen z porodních asistentek pracujících na gynekologicko-porodnickém oddělení nebo na oddělení fyziologických novorozenců.Z výsledků vyplývá, že ženy s diagnózou epilepsie mohou prožít nekomplikované těhotenství, porod a šestinedělí. Vždy musí žena spolupracovat s neurologem, dodržovat předepsanou léčbu a následné jeho doporučení. Porodní asistentky jsou informované o problematice epilepsie v souvislosti s těhotenstvím, porodem a ošetřovatelskou péči o novorozence v šestinedělí. Míra informovanosti se vždy odvíjí od oddělení, na kterém pracují. Na základě výsledků z výzkumné části byl vytvořen pro matky s diagnózou epilepsie edukační materiál, který lépe přiblíží problematiku epilepsie v souvislosti s těhotenstvím, porodem a následnou ošetřovatelskou péčí o novorozence v šestinedělí.
The impact of epilepsy on pregnancy, delivery and nursing care of the newborn in the postpartum period
Keywords: epilepsie; těhotenství; porod; ošetřovatelská péče; novorozenec.; epilepsy; epileptic seizure; pregnancy; child delivery; newborn nursing care