Mikrobiologická diagnostika urogenitálních mykoplasmat - Oudesová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na diagnostiku urogenitálních mykoplasmat a to sice Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium a Ureaplasma urealyticum. Tyto bakterie jsou nejmenšími volně žijícími organismy, které jsou schopné replikace na umělých bezbuněčných půdách. U člověka se přenášejí se především nechráněným pohlavním stykem. Mohou být příčinou mnoha urogenitálních infekcí jako např. negonokoková uretritida, bakteriální vaginóza, pyelonefritida. Mykoplasmata také mohou mít za následek předčasný odtok plodové vody, předčasný porod, smrt plodu či poporodní horečku. Práce v první řadě informuje o současném stavu, základní morfologii, výskytu bakterií a jejich množení. Dále je v práci věnován prostor urogenitálním infekcím, které se objevují u mužů či žen nebo se mohou přenášet z matky na plod. Zhodnocení současného stavu je ukončeno metodami průkazu těchto bakterií, jako je přímý a nepřímý průkaz. Podrobněji je rozebrán průkaz pomocí diagnostických setů, pomocí kterých byly vyšetřeny vzorky v praktické části mé bakalářské práce. Praktická část mé bakalářské práce byla prováděna na oddělení klinické mikrobiologie v Nemocnici Na Bulovce. Pro mou práci byly poskytnuty vzorky z urogenitálního traktu. Vzorky byly vyšetřeny v období od 1. 7. 31. 12. 2014. Celkem bylo k dispozici 380 vzorků. 159 vzorků pro vyšetření na Mycoplasma genitalium a 221 vzorků na vyšetření Mycoplasma hominis a Ureaplasma urealyticum. Ve všech třech případech bylo více pozitivní vzorků od žen, přestože u mužů bylo podstatně více vzorků k vyšetření než od žen. Patogen Mycoplasma genitalium byl prokázán u 11,4% žen a 7% mužů. Na Ureaplasma urealyticum bylo pozitivní 43,6% žen a 12,7% mužů a na Mycoplasma hominis 12,8% žen a 7,7% mužů. Ve většině případů šlo o pacienty, u kterých se již projevovaly klinické potíže, pacienty, kteří nebyli správně vyšetřeni a léčeni nebo šlo o chronické infekce.
Microbiological diagnostics of urogenital mycoplasmas
Keywords: Diagnostika; Mykoplasmata; Mycoplasma hominis; Mycoplasma genitalium; Ureaplasma urealyticum; PCR; Diagnostics; Mykoplasmas; Mycoplasma hominis; Mycoplasma genitalium; Ureaplasma urealyticum; PCR