Legendy o svatém Prokopovi - Vosátková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá vybranými legendami o svatém Prokopovi. Na počátku práce je popsán život svatého Prokopa a je představen žánr legendy. Mezi úvodní kapitoly je dále zařazena kapitola o Sázavském klášteře, který světec založil, a poslední kapitola této teoretické části se věnuje výtvarnému zpracování prokopské legendy v Liber depictus. Po těchto úvodních kapitolách v diplomové práci následuje komparace a analýza prokopských legend od středověku do současnosti. Východiskem je pět základních textů, kterými jsou Vita minor, Legenda aurea, dílo italského dominikána Jakuba de Voragine, jež je napsána kolem roku 1260, dále staročeské veršované zpracování prokopské legendy z doby Karlovy, prokopská legenda Jaroslava Vrchlického ze století devatenáctého a poslední komparovaným textem je pověst O svatém Prokopovi s legendistickými prvky publikovaná M. Drahovzalem, jež je součástí lidové kultury. Tato komparace je doplněna o kapitolu s názvem Světec v době baroka. Každému analyzovanému zpracování předchází úvodní část, ve které je buď představena doba, v níž legenda vznikla, nebo obsahuje stručnou charakteristiku autora, jenž legendu zpracoval.
The Legend of Saint Procopius
Keywords: Svatý Prokop; legenda; Sázavský klášter; Liber depictus; středověk; doba Karla IV.; baroko; Vita minor; Legenda aurea; staročeské veršované zpracování svatoprokopské legendy; Mythy I.; pověst; Saint Prokop; legend; Sázava's monastery; Liber depictus; Middle Ages; the period of Charles IV.; Baroque; Vita minor; Legenda aurea; Old Czech verse processing Prokop legend; Mythy I.; legend