Fylogeneze a taxonomie vybraných druhů sinic čeledi Merismopediaceae s využitím metody single cell sequencing - Pokorný, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Díky novým molekulárním metodám, které byly použity pro revizi mnohých tradičních taxonů sinic, se vyjasňují jejich skutečné systematické pozice. Merismopediaceae je poměrně málo zkoumaná skupina sinic, a proto její mnohé podskupiny nebyly dostatečně molekulárně revidovány. V této práci byly použity standardní molekulární metody polyfázického přístupu jak na environmentální izoláty taxonů náležících čeledi Merismopeidaceae, tak na kmeny v kultuře. Následná fylogenetická analýza založená na genu 16S rRNA odhaluje polyfyletismus rodů Merismopedia a Eucapsis. Tato práce rovněž obsahuje vůbec první molekulární analýzu rodu Microcrocis.
Phylogeny and taxonomy of selected cyanobacteria species of the family Merismopediaceae using single cell sequencing
Keywords: Algologie; sinice; single cell sequencing; fylogeneze; tvorba kolonie; mikrokapilární izolace; polyfyletismus; konvergentní evoluce; postavení tylakoidů; transmisní elektronová mikroskopie; Phycology; cyanobacteria; single cell sequencing; phylogeny; colony formation; microcapilary isolation; polyphyly; convergent evolution; thylakoid architecture; trasmission electron microscopy