Rozšíření štětince laločnatého, Echinocystis lobata (Michx.) Torr. et A. Gray, na území Královéhradeckého kraje - Holečková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo shromáždění dosud známých lokalit invazní liány Echinocystis lobata (Michx.) Torr. et A. Gray na území Královéhradeckého kraje, ale také doplnění o lokality nové z vlastního terénního výzkumu. Literární excerpcí jsem získala 42 lokalit, tři nové lokality jsem nalezla při terénním výzkumu a další tři jsem získala po kontaktování několika osob. Primárním areálem výskytu je Severní Amerika. Na území České republiky došlo k rychlému rozšíření, především kolem břehů řek či potoků. Odtud se také šíří do okolí, zejména na další lokality podél vodních toků, na louky a rumiště. Touto prací bych také chtěla poukázat na skutečnost, jak nebezpečný tento druh může být pro původní druhy rostlin.
Distribution of wild cucumber, Echinocystis lobata Torr. et A. Gray, in the Hradec Králové region.
Keywords: Echinocystis lobata; liána; nepůvodní druh; invaznost; výskyt.; Echinocystis lobata; liana; derived species; invasion; occurrence.