Muž na rodičovské dovolené - Kiliánová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá muži na rodičovské dovolené. Teoretická část práce vysvětluje základní pojmy týkající se rodiny, popisuje, jaké role ve výchově dítěte mají rodiče, práce se též zabývá samotnou rodičovskou dovolenou, právní stránkou této problematiky i rozdíly mezi muži a ženami, kteří na rodičovské dovolené jsou. Výzkum v rámci této studie zjišťuje, jaké názory mají na úlohu mužů na rodičovské dovolené mladí lidé do třiceti let svého věku. Tento výzkum následně srovnává názory respondentů ve sledované věkové kategorii s názory osob starších čtyřiceti a šedesáti let; v neposlední řadě je nasnadě zjišťování motivace, která vede muže k rozhodnutí starat se o dítě v době, kdy je jejich partnerka výdělečně činná.
Man on the parental leave
Keywords: muž; rodičovská dovolená; rodina; výchova; role otce; role matky; man; parental leave; family; upbringing; role of father; role of mother