Kvalita osiv obilnin v České republice - Benková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2015)
Kvalitní rozmnožovací materiál je tvořen na poli. Vždy se jedná se o vztah semen a prostředí, který je ovlivněný agrotechnikou. V rámci České republiky byly odebrány vzorky certifikovaných osiv obilnin u vybraných zemědělců, zemědělských družstev a zemědělských společností, které byly následně analyzovány. Všechny uvedené vzorky osiv sklizně roku 2013 odpovídaly legislativním požadavkům. Pojem kvalita osiva je pro mnohé subjektivně vnímaným pojmem. Pomocí dotazníkového šetření bylo v miniprůzkumu zjištěno, jak pěstitelé vnímají nabídku i kvalitu certifikovaných osiv. Současně podle poskytnutých dat od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského byla provedena analýza skutečné potřeby bioosiv obilnin v České republice, která neodpovídá reálné nabídce bioosiv. Současná situace v oblasti kvality certifikovaných osiv a nabídky bioosiv představuje výzvu ke zlepšení a do budoucna uskutečnění potřebných legislativních změn.
Quality of cereal seed in the Czech Republic
Keywords: Osivo; ekologické zemědělství; obilniny; kvalita; analýza; klíčivost; dotazníkové šetření.; Seed; organic farming; cereal; quality; analyse; germinaton; questionnaire.