Prostorová vitráž z tabulového skla na téma SEN - Sommerová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá tématem snu. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretickou část tvoří základní poznatky o vzniku snu z hlediska fyziologického a psychologického. Dále je zde zmíněn fenomén snu jakožto zdroj či námět v historickém vývoji výtvarného umění. Teoretická část také pojednává o autorčině osobním vztahu ke snům, volbě materiálu, technik a zdůvodnění výběru prostoru pro instalaci do interiéru. Praktickou část tvoří autorská realizace prostorové vitráže z tabulového skla kombinovaného s betonem. Pracovní postup je doplněn kresebnými návrhy a fotodokumentací.
Spatial stained sheet of glass on a dream
Keywords: spánek; sen; psychoanalýza; sklo; beton; prostorová vitráž; sleep; dreams; psychoanalysis; glass; concrete; spatial stained glass