Zkoumání narativních struktur světových pohádek - Habrdová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání vybraných světových pohádek z hlediska psychologického a kulturněantropologického. Podstatou práce je literárněteoretické zkoumání narativních struktur a jejich vzájemné porovnávání. Teoretická část práce obsahuje pět hlavních kapitol, ve kterých je podrobnější pojednání o pohádkové problematice a dále rozbor některých evropských pohádek. Praktická část již konkrétně rozebírá pohádky australské, japonské, čínské, romské a indiánské.
Narratologic research of folk tales
Keywords: Pohádka; žánr; komparatistika; šíření pohádek; syžet; psychologie pohádek; Fairy-tale; genre; comparison; fairy-tales dissemination; sujet; psychology of fairy-tales