Jazykový režim EU v praxi: srovnání dostupnosti dokumentů v češtině, ve francouzštině a v angličtině na webových stránkách tzv. Agentur EU se sídlem ve Francii. - Vondrušová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této bakalářské práce je srovnání dostupnosti dokumentů v češtině, ve francouzštině a v angličtině na webových stránkách tzv. Agentur EU se sídlem ve Francii. Nejprve je v práci stručně popsán institucionální rámec Evropské unie a zejména postavení agentur Evropské unie v něm. Dále jsou představeny agentury, které mají sídlo ve Francii, tedy Odrůdový úřad Společenství, Evropská agentura pro železnice a Ústav Evropské unie pro bezpečnostní studia. Vzhledem k tomu, že téma práce úzce souvisí s problematikou jazykového režimu Evropské unie, další kapitola pojednává právě o něm. Následuje rozbor jazykové dostupnosti dokumentů dostupných na webových stránkách výše zmíněných agentur, nechybí ani popis struktury jednotlivých internetových stránek. Pro větší přehlednost jsou výsledky znázorněny pomocí grafů a tabulek a v závěru jsou potom zhodnoceny jak z kvantitativního, tak z kvalitativního hlediska.
Linguistic regime of the EU in practise: comparison of accessibility of the documents in Czech, French and English on the websites of the EU Agencies settled in France.
Keywords: Evropská unie; jazykový režim; mnohojazyčnost; agentury Evropské unie; jazyková dostupnost dokumentů; Odrůdový úřad Společenství; Evropská agentura pro železnice; Ústav Evropské unie pro bezpečnostní studia; European Union; linguistic regime; European Union agencies; accessibility of the documents; Community Plant Variety Office; European Railway Agency; European Union Institute for Security Studies