Ochrana území obce s rozšířenou působností při vzniku zvláštní povodně - Proisl, Ivo (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zaměřuje především na ochranu obyvatel před účinky zvláštní povodně a částečně je v práci využito zkušeností z přirozených povodní z let minulých. Ochrana před zvláštní povodní je v této práci převážně vztažena na území města Český Krumlov - obce s rozšířenou působností, ležící pod vodním dílem Lipno. V kapitole, věnující se současnému stavu, jsou vypsány povodně, k nimž došlo v uplynulých letech, další část se zabývá podklady pro vymezení záplavových území a území ohrožených zvláštní povodní, popisuje základní činnosti povodňových orgánů a vlastníků vodních děl. V další podkapitole současného stavu je shrnuta základní charakteristika vodního díla Lipno a složek IZS na území ORP Český Krumlov. Jedním z cílů této práce bylo vyhodnocení úrovně informovanosti a znalostí občanů, dalším cílem bylo prověření propracovanosti jednotlivých podkladů a vyhodnocení rozsahu následků zvláštní povodně pod již zmíněným vodním dílem. Výsledky znalostí byly získávány z vyplněných dotazníků a vyhodnoceny pomocí grafů. Ke zhodnocení propracovanosti jednotlivých opatření byla využita metoda kvalitativního výzkumu, pro stanovení rozsahu zvláštní povodně byly porovnávány plánované počty evakuovaných obyvatel s počtem evakuovaných při přirozené povodni v roce 2002. Získané výsledky ukázaly, že je stávající dokumentace dostatečně propracována, je však potřeba nezapomínat na její průběžnou aktualizaci. Dále bude v budoucnu nutno zlepšit informovanost veřejnosti. Další výsledky potvrdily, že rozsah ohroženého území zvláštní povodní je značný a nesrovnatelně větší než v případě povodně přirozené.
The protection of a territory of the municipality with extended competence in case of a special flood
Keywords: informovanost; Lipno I; II; ochrana obyvatel; opatření; připravenost; vodní dílo; zvláštní povodeň; awareness; Lipno I; II; measure; protection of the population; readiness; special flood; water work