Uplatnění akruálního principu v účetnictví, vliv na účetní závěrku a související vnitropodnikové účetní směrnice. - Bártlová, Marta (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této diplomové práce je popsat účetní metody a postupy založené na akruální bázi a charakterizovat vliv uplatnění akruálního principu na účetní závěrku. V první části diplomové práce jsou popsány účetní metody založených na akruální bázi. Práce je zaměřena zejména na tato témata: přechodné položky aktiv a pasiv, rezervy, opravné položky a odložená daňová povinnost. V druhé části je posouzena věcná správnost aplikovaných metod v konkrétním podniku a zhodnocen vliv použitých účetních metod na výsledky hospodaření v posledních pěti letech. Dále jsou zpracovány vnitropodnikové účetní směrnice týkající se metod založených na akruálním principu.
Applying accrual-based accounting method, effects on financial statements and related internal accounting directives
Keywords: účetní metody; akruální princip; rezervy; opravné položky; odložená daňová povinnost; accounting methods; accrual principle; reserves; correcting the value of property; deferred tax