Agroturistika jako přínos k zaměstnanosti ve venkovském prostoru - Havlíková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se věnuje zkoumání vlivu agroturistiky na zaměstnanost ve venkovském prostoru. Nejprve se zabývá popisem cestovního ruchu, jeho základních druhů a forem. Nicméně největší pozornost je věnována agroturistice, přičemž byla charakterizována její historie, vývoj, negativa i pozitiva, význam a její možné typy. Následující kapitoly jsou zaměřené na vymezení venkovského prostoru, popis subvencí, jež napomáhají k rozvoji venkovských oblastí a také objasnění otázky diverzifikace a multifunkčnosti zemědělství. V závěru teoretické části práce je charakterizována problematika zaměstnanosti, nezaměstnanosti, její příčiny a dopady. Dále poskytuje informace o multiplikačním efektu a vlivu cestovního ruchu a agroturistiky na zaměstnanost. Analytická část práce je zaměřena zejména na přínos agroturistiky k zaměstnanosti ve venkovských oblastech. Data potřebná pro tuto analýzu byla získána pomocí dotazníkového šetření, které bylo provedeno v Jihočeském kraji na farmách nabízející agroturistické služby, a obcích, pod které farmy spadají. Z výsledku je patrné, že agroturističtí farmáři poskytují ostatním lidem pracovní příležitosti na jejich statcích, a tím částečně napomáhají k zaměstnanosti dané obce. Avšak největší vliv na počet pracovních pozic nabízených farmami má sezóna. Agroturistické farmy a jejich činnost přispívají k celkovému rozvoji venkovských oblastí, ať už ve větší či menší míře. A na určité úrovni se podílejí i na zaměstnanosti obcí nacházejících se na venkově.
Agritourism as a contribution to employment in rural areas
Keywords: Agroturistika; zaměstnanost; venkovský cestovní ruch; Jihočeský kraj; dotazníkové šetření; Agrotourism; employment; rural tourism; South Bohemian region; questionnaire survey