Vybrané aspekty substituční léčby buprenorfinem - Kotyzová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt Snažila jsem se zmapovat různé aspekty zneužívání buprenorfinu (Subutex \regm{}, dále S.), léčiva užívaného k substituční léčbě závislosti na opiátech, v komunitě drogově závislých. Užity jsou tři zdroje dat, dotazníky distribuované v obecné komunitě uživatelů drog (‚nesubstituční soubor’, n = 64), dotazníky distribuované mezi pacienty substituční léčby buprenorfinem (‚substituční soubor’, n = 42), a polostrukturované moderované rozhovory s uživateli S navštěvujícími nízkoprahové kontaktní centrum v Českých Budějovicích (n = 15). Prevalence nelegálního užívání S činila 57%, přičemž pro 21% respondentů byl Subutex primární drogou. Ceny mimo lékařskou preskripci se pohybují od jedno- do osminásobku pořizovací ceny, přičemž jsou vyšší v malých městech a stoupají o víkendech, cenu snižuje blízký vztah mezi nakupujícím a prodávajícím. V komunitě neexistují větší pravidelní dodavatelé (''dealeři''), spíše se jedná o vzájemnou výpomoc mezi jednotlivými uživateli, dostupnost a cena jsou hodnoceny jako horší/vyšší než marihuana, srovnatelné s halucinogeny či extází, a snazší/nižší než pervitin a heroin. Hlavními důvody nákupů pro pacienty substituční léčby je občasné nadužívání nad předepsanou dávku, hlavními důvody prodeje je pomoc přátelům. Uživatelé nelegálního S vidí substituční léčbu jako šanci, jak snížit výdaje za drogy a stabilizovat svůj život, některé ale odrazují dost přísná pravidla. Mezi uživateli legálního i nelegálního S je srovnatelně vysoká (přes 90%) prevalence injekční aplikace; uživatelé znají její rizika, jako důvod inj. aplikace uvádějí závislost na rituálu injekční aplikace. Jednoznačným pozitivem substituční léčby je snížení počtu ostatních drog, které tito pacienti užívají. Společenská nebezpečnost černého trhu se S je mizivá, z hlediska harm-reduction je jeho existence dokonce pozitivní, protože znamená levnější a bezpečnější alternativu k pouličním opiátům.
Selected aspects of buprenorphine maintenance treatment
Keywords: substituční léčba Subutex buprenorfin zneužívání černý trh injekční aplikace návykové a psychotropní látky; substitution treatment Subutex (buprenorphine) misuse illicit market injection drugs