Nadpřirozené bytosti v Odkazu Dračích jezdců Christophera Paoliniho - Tilp, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se bude zabývat interpretací populární fantastické tetralogie současného amerického spisovatele Christophera Paoliniho, Odkaz Dračích jezdců (Inheritance Cycle), konkrétně úlohou nadpřirozených a fantastických bytostí. Teoretickým východiskem bude přiblížení různých typů fantastických postav v anglické a americké dobrodružné fantasy literatuře pro mladé čtenáře. Samostatná kapitola bude věnována životu a tvorbě Christophera Paoliniho. V dalších kapitolách bude hlavní pozornost zaměřena na typologii nadpřirozených postav v Odkazu Dračích jezdců (od draků přes elfy k urgalům a trpaslíkům), jejich funkci, charakteristiku (typické znaky) a vztah k hrdinovi, dále pak na úlohu prostředí a analýzu hlavních motivů. Součástí práce bude i zamyšlení nad Paoliniho inspirací, zvláště pokud jde o dílo J.R.R. Tolkiena. V tomto ohledu se práce pokusí stručně poukázat i na význam fantastického ("starověkého") jazyka a jeho souvislost s tématem moci.
Supernatural Beings in Christopher Paolini´s Inheritance Cycle
Keywords: fantasy literatura; Christopher Paolini; Odkaz Dračích jezdců; magie; nadpřirozené bytosti; alternativní svět; fantasy literature; Christopher Paolini; The Inheritance Cycle; magic; supernatural beings; alternative world