Symbolism in The Catcher in the Rye by J.D Salinger - Šojdelová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Nejpodstatnějším motivem románu J. D. Salingera, Kdo chytá v žitě, je všudypřítomný boj hlavního hrdiny Holdena Caulfielda s dospíváním, který ho nakonec po neúspěšném hledání svého místa ve společnosti dožene k nervovému zhroucení. Tato obtížná situace, hledání identity, jíž čelí prakticky všichni lidé, je podpořena Salingerovým pečlivým použitím symbolických odkazů v celém románu. Důkladná analýza symbolů a jak v románu fungují, je nezbytná pro plné pochopení Holdenovy cesty dospíváním a jeho jednání. Cílem této bakalářské práce je tedy nastínit, jak nejdůležitější symboly v knize vytváří smysl příběhu. Většina z těchto symbolů se objevuje opakovaně, a tak vyžadují důkladné prozkoumání v rámci kontextu centrální metafory a smyslu celého díla. Stejně tak je potřeba zvážit, jak na tyto symboly pohlíželi i ostatní kritici a jak interpretovali jejich význam ve vztahu k obsahu.
Symbolism in The Catcher in the Rye by J.D Salinger
Keywords: J.D. Salinger; Kdo chytá v žitě; symbol; centrální metafora; emocionální úpadek; binární protiklady; dětství; dospělost; nevinnost; smrt; sexualita; dospívání; kachny; červená lovecká čepice; kolotoč; J.D. Salinger; Catcher in the Rye; symbol; symbolism; central metaphor; emotional decline; binary opposites; childhood; adulthood; innocence; death; sexuality; adolescence; ducks; red hunting hat; carousel