Analýza významných srážkových událostí na povodí Kopaninského toku - srovnání s radarovými daty ČHMÚ - Zavřel, Bohuslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Vzhledem k stále častějšímu výskytu extrémních srážek a následných povodní, vzrůstají i nároky na zpřesnění datových vstupů pro modelování srážko-odtokových procesů, které nám poskytují přibližný obraz budoucího stavu na vodním toku a povodí. Cílem této bakalářské práce je zpracování analýzy vybraných srážkových událostí na výzkumném povodí Kopaninského toku za účelem zpřesnění informací o srážko-odtokových procesch. V rámci analyzování jednotlivých srážkových událostí je cílem vyhodnocení rozdílů srážkových úhrnů a objemů zjištěných měřením na povodí a radarovým odhadem srážek. Výstupem jsou detailní datové řady plošné a časové distribuce intenzit významných srážkových událostí v prostředí GIS použitelné jako datový vstup do hydrologických modelů. V literárním přehledu je rozebírána problematika atmosférických srážek, metod interpolace srážkových úhrnů a měření meteorologických radiolokátorů, která nám objasňuje vybrané základní pojmy a principy zmíněných témat.
Analysis of major precipitation events in Kopaninský stream catchment flow - a comparison with radar data ČHMÚ
Keywords: atmosférické srážky; meteorologické radiolokátory; metody interpolace; analýza srážkových úhrnů; atmospheric precipitation; meteorological radars; interpolation methods; analysis of precipitation events