Posouzení jídelních lístků školních jídelen na vybraných základních školách z hlediska pestrosti stravování a dodržování spotřebního koše - Blehová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce byla řešena ve dvou zvolených jídelnách základních škol ve městě Humpolec. Výzkum proběhl ve školním roce 2018/2019. Cílem diplomové práce bylo porovnat pestrost stravování a plnění spotřebního koše ve dvou školních jídelnách základních škol. Dále vyhodnocení nutričního složení pokrmů podávaných ve školních jídelnách a porovnání zjištěných hodnot s normou potřeby dle DACH (2011) pro kategorii dětí starší žáci. Z hlediska pestrosti stravy bylo u obou školních jídelen zjištěno, že nebyla zajištěna dostatečná frekvence zeleninových a luštěninových polévek. Dále se potvrdil všeobecný trend, tj. minimální zařazování rybích pokrmů a naopak nadpočetný výskyt masitých pokrmů, uzenin a houskových knedlíků. Výskyt ovoce a zeleniny též nebyl plně dostačující. Z vyhodnocení plnění spotřebních košů bylo u obou školních jídelen zjištěno nedostatečné plnění komodit ryby a mléko. U komodit ovoce a brambory bylo plnění spotřebního koše v obou školních jídelnách nevyrovnané, kdy nedostatečné plnění se střídalo s plněním nadbytečným. Luštěniny byly u obou školních jídelen plněny relativně v normě, s výjimkou měsíce dubna u školní jídelny A. U obou školních jídelen byly pozitivem plnění komodity maso, tuky volné, cukry volné, mléčné výrobky a zelenina. Příjem energie ze školních obědů v obou školních jídelnách dosahoval kolem 80 - 90 % referenčního příjmu, který má být zajištěn obědem, u dívek i chlapců, kategorie starší žáci. U obou školních jídelen byl zjištěn velmi nadbytečný příjem bílkovin. Příjem tuků byl ve školní jídelně A nadbytečný pro dívky i chlapce, ve školní jídelně B byl pro chlapce v normě a pro dívky lehce nadbytečný. Sacharidy byly pro obě školní jídelny v normě, pouze v jídelně A v měsíci dubnu byly lehce nad požadovanou hodnotu. Příjem sledovaných mikronutrientů byl dostatečný, u některých z nich, vyšší než odpovídá referenčnímu příjmu. Výjimkou byl příjem vápníku, který by bylo vhodné zvýšit u obou školních jídelen.
Assessment of menus in selected primary school canteens in terms of diet variety and consumer basket filling
Keywords: výživa; starší žáci; pestrost stravování; spotřební koš; nutriční příjem; nutrition; older pupils; variety of diet; consumer basket; nutritional intake