Rekvalifikace v systému celoživotního vzdělávání - Studničková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce je rekvalifikace jako jedna z forem celoživotního vzdělávání a její zasazení do celkového kontextu politiky zaměstnanosti a trhu práce v ČR. V úvodu teoretické části se zabývá vysvětlením základních pojmů jako nezaměstnanost, míra nezaměstnanosti či rekvalifikace. V dalších částech se pak věnuje situaci na trhu práce v ČR a jeho vývoji v roce 2010, naplňování hlavních cílů Evropské strategie zaměstnanosti a představuje hlavní nástroje Aktivní politiky zaměstnanosti ČR, které mají pomoci nezaměstnanných usnadnit jejich návrat na pracovní trh. Jsou zde popsány hlavní úkoly Evropského sociální fondu, který je klíčovým finančním nástrojem pro realizaci Evropské strategie zaměstnanosti a jeho hlavní strategie Lidské zdroje a zaměstnanost, který si dal za cíl předcházet nezaměstnanosti prostřednictvím podpory investic do rozvoje lidských zdrojů a moderních systémů jejich řízení Vzávěru teoretické části je charakterizován okres České Budějovice, jak z hlediska sociálního a demografického, tak především z pohledu trhu práce. Praktická část práce se snaží najít pomocí analýzy tří hypotéz souvislosti mezi pohlavím, věkem a vzděláním uchazečů o zaměstnání, kteří se zúčastnili rekvalifikací v okrese České Budějovice v letech 2009 ? 2010.
Requalification in lifelong education system
Keywords: nezaměstnanost; trh práce; úřady práce; strategie zaměstnanosti; aktivní politika zaměstnanosti; rekvalifikace; unemployment; labor market; job centers; strategy of employment; active employment policy; retraining