Matky ve vícedětných rodinách a jejich životní spokojenost - Suchomelová, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce pojednává o životě matek ve vícedětných rodinách a hlavních zdrojích jejich životní spokojenosti. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku současné rodiny, proměny demografického chování, charakteristiku vícedětných rodin, pojem životní spokojenost a faktory, které ji ovlivňují. Pro výzkum v empirické části byl zvolen kvalitativní přístup s designem mnohonásobné případové studie. Pro sběr dat bylo použito polostrukturované interwiev. Výzkumný soubor se skládá z pěti žen české národnosti žijící v úplné rodině se čtyřmi a více dětmi. Všechny ženy z výzkumného souboru jsou vysokoškolsky vzdělané nebo vysokou školu studují. Z výsledků výzkumu vyplývá, že nejdůležitějším zdrojem životní spokojenosti jsou především fungující vztahy v nukleární rodině, tedy vztahy k dětem a partnerský vztah, dále pak spokojenost se zaměstnáním, prostor pro seberealizaci a spiritualita.
Mothers in large families and their life satisfaction
Keywords: vícedětná rodina - žena v rodině - životní spokojenost - zdroje životní spokojenosti; large families - woman in family - life satisfaction - life satisfaction sources