Stres v práci porodní asistentky na porodním sále - Kolmanová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem bakalářské práce je Stres v práci porodní asistentky na porodním sále. Práce ve zdravotnictví je všeobecně považována za velmi rizikovou. Vedle množství negativních fyzikálních, chemických a mikrobiologických faktorů, které ovlivňují prácí sestry, je největším rizikovým faktorem velká psychická zátěž - stres. Porodní asistentky pracující na porodním sále jsou denně vystavovány této emocionální a psychické zátěži. Tato zátěž vyplývá především z náročnosti vlastní práce a z vědomí souvisejícího s odpovědností za zdraví a život rodičky a novorozence. Samotný kontakt s rodičkami, především s problematickými je považován za zatěžující. Pracovní stres už není pouze ojediněle se vyskytujícím jevem a osobním problémem. Stres při výkonu povolání porodní asistentky se dnes stává globálním fenoménem. Jedná se o kombinace stresujících faktorů, které se postupem času kumulují. Na těchto podkladech byl stanoven záměr práce. Cílem šetření je zjistit míru stresu působícího na porodní asistentky a zjistit hlavní vyvolávatele stresu v práci porodní asistentky na porodním sále. Pro zjištění těchto cílů byly stanoveny dvě hypotézy na jejichž základě byl zvoleno kombinované šetření formou dotazníku a rozhovorů. Dotazník byl zaměřen na zjištění nejčastějších příčin stresu, míru stresu a boje proti stresu. Dotazník obsahoval celkem 31 otázek. Skupinu dotazovaných tvořily porodní asistentky pracující na porodním sále. Celkem bylo rozdáno 80 dotazníků a jejich návratnost byla 78%. K doplnění šetření byly provedeny dva rozhovory. Jeden se zkušenou porodní asistentkou a jeden s porodní asistentkou, která na porodním sále pracuje 3 roky. Vlastní šetření probíhalo ve 4 nemocnicích. Výsledky výzkumu potvrdily hypotézy. V první hypotéze byl předpoklad, že porodní asistentky pracující na porodním sále jsou nadměrně vystavovány působení stresu a stresových situací. Tento předpoklad se potvrdil. V otázkách týkajících se prožívání stresu nebo v otázkách, které nepřímo tuto problematiku odhalovaly odpovídalo vždy přes 50% respondentek odpověďmi, které potvrzovaly, že stres prožívají. V druhé hypotéze byl předpoklad, že u porodních asistentek je nejčastějším vyvolávatelem stresu nárazovost jejich práce. Tuto hypotézu jednak potvrdilo 72% respondentek, jako nejčastější příčinu jejich stresu v zaměstnání, jako další stresující faktory uvedli v 61% velkou pracovní zátěž během směny a hrozící komplikace při porodu. Jako součást šetření byly provedeny dva rozhovory které rovněž potvrdily stres v práci porodních asistentek. Výzkum tedy dokázal, že porodní asistentky pracující na porodním sále stresové situace prožívají a v některých případech i velmi často.
Stres in work midwife on obstetric auditorium.
Keywords: Burnout syndrom; duševní hygiena; porodní asistentka; pracovní stres; stres; Burnout syndrome; psychic hygiene; midwife; job stress; stress