Kvalita znalostí o ochraně lidských práv dětí u mladistvých v Jihočeském kraji - Háječková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá tématikou dětských práv a jejich znalostí u mladistvých v Jihočeském kraji, konkrétně v Táboře a blízkém okolí (Soběslav, Sezimovo Ústí II.). Hlavní cíle diplomové práce byly tři. Prvním cílem bylo zjistit, jaká je znalost práv, která vychází z Mezinárodní Úmluvy o právech dítěte u mladistvých v Jihočeském kraji, konkrétně v Táboře a blízkém okolí (Soběslav, Sezimovo Ústí II.). Druhý cíl zkoumá, v jakých oblastech života jsou využívány a uplatňovány znalosti práv u mladistvých v Jihočeském kraji, konkrétně v Táboře a blízkém okolí (Soběslav, Sezimovo Ústí II.). Byl stanoven také třetí, doplňující cíl, který ověřuje, zda intervenční program, který byl vymyšlen pro účely této diplomové práce, přinesl zvýšení těchto znalostí. Po prostudování odborné literatury k dané problematice byl náhodným výběrem určen soubor dotazovaných. Jednalo se o žáky 9. tříd základních škol a studenty 1. ročníku středních škol Jihočeského kraje, konkrétně z Tábora a jeho okolí (Soběslav, Sezimovo Ústí II.). Sběr dat byl proveden formou dotazníku, který byl sestaven autorkou konkrétně pro tuto diplomovou práci. Ze získaných dat byly vypracovány závěry potřebné k ověření stanovených cílů. Výsledky byly porovnány mezi dívkami a chlapci. Následně byly porovnány s výsledky intervenčního programu, který byl sestaven po sběru dat ze základního dotazníku. Účelem tohoto programu bylo zvýšit dosavadní znalosti mladistvých. Oba tyto výsledky byly porovnány s výzkumem z roku 2010, který tvořil základ pro sestavení dotazníku a cílů této diplomové práce.
The Quality of Kowledge of Adolescents in the South Bohemia Region on Protection of Children Human Rights
Keywords: pubescent; adolescent; mládež; znalosti; lidská práva; práva dětí; pubescent; adolescent; youth; knowledge; human rights; children's rights