Morfologická variabilita fotosyntetických krásnooček - Brožíková, Sára (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce shrnuje studie, které jsou zaměřené na morfologii a ontogenezi krásnooček. Dále popisuje možné morfologické změny v jejich buňkách, které jsou nejčastěji zapříčiněny vysokým množstvím organických látek ve vodě. Pro praktický experiment byly během roku 2022 z 11 rybníků odebrány populace druhů Phacus longicauda a Phacus orbicularis. Fotografie nafocených organismů byly dále analyzovány pomocí metod geometrické morfometriky. Bylo dokázáno, že se populace druhů Phacus longicauda a Phacus orbicularis na různých lokalitách morfologicky liší. Jejich tvar byl také ovlivněn enviromentálními faktory jako je pH, vodivost, teplota vody a také organické obohacení.
Morphological variability of photosynthetic Euglenophyta
Keywords: Euglenophyta; Phacus; geometrická morfometrika; ontogeneze; morfologie; Euglenophyta; Phacus; geometric morphometrics; ontogeny; morphology