Bioindikace antropogenního zatížení prostředí chemickými polutanty (těžké kovy) s pomocí včel a jejich produktů (včelí med) - Kos, Václav (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem mé práce bylo zhodnotit zdali je možné použít včelu medonosnou - Apis mellifera a její med jako bioindikátor znečištění životního prostředí těžkými kovy. Srovnávány byly dvě oblasti první byla emisně více zatížena (Praha) a druhá oblast byla emisně méně zatížena. Během tří let bylo z každé oblasti odebráno pět vzorků včelího medu. Analýzy byly provedeny na kadmium, olovo a rtuť. Ve většině vzorků byly naměřeny vyšší koncentrace v medu odebraném z více znečištěné oblasti. Avšak ne všechny koncentrace těžkých kovů v medu odrážejí emisní zatížení sledovaných oblastí. Pro potvrzení vhodnosti včelího medu jako bioindikátoru zatížení životního prostředí těžkými kovy by bylo potřeba odebrat vzorky z více oblastí.
Bioindication of man effect on environmental pollution by chemical pollutants (heavy metals) with the use of bees and their products (bee honey)
Bioindication of man effect on environmental pollution by chemical pollutants (heavy metals) with the use of bees and their products (bee honey)
Keywords: medonosná; Apis mellifera; bioindikátor; těžké kovy.; honeybee; Apis mellifera; bioindicator; heavy metals.