Pěstování, sklizeň a zpracování rakytníku řešetlákového (Hippophäe rhamnoides) na půdách v LFA a návrh užitného vzoru výroby bylinného léčivého likéru z jeho plodů ve směsi s plody bezu černého (Sambucus nigra). - Havlíková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2016)
V této mojí práci je navržen, vyroben a senzorickou analýzou vyzkoušen nový výrobek bylinný likér s obsahem antioxidantů černého bezu a rakytníku řešetlákového. Vše jsem provedla jednoduchou, investičně nenáročnou technologií ze surovin, jaké by se daly snadno pěstovat na půdách v LFA oblastech a tím by tyto LFA plochy byly vhodně výrobně využity. Protože LFA oblasti jsou většinou oblasti s vysokou nezaměstnaností si myslím, že by realizace této výroby přinesla nová pracovní místa.
Cultivation, harvesting and processing of sea buckhorn (Hippophäe rhamnoides) on soils in LF areas and design of utility pattern for production of herbal medicinal liquer of sea buckhorn fruits mixed with elderberry fruits (Sambucus nigra)
Keywords: rakytník řešetlákový bez černý antioxidanty likéry; sea buckthorn; elderberry; antioxidants; liquor.