Vliv intenzivní fyzioterapie na nadváhu a obezitu u osob 40-50 let - Illová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem mé bakalářské práce je vliv intenzivní fyzioterapie na nadváhu a obezitu u osob 40-50 let. Obezita je závažné onemocnění, které se v současné době stává velice výrazným problémem ve společnosti. Přesto je stále poměrně malý důraz kladen na sledování a řešení rostoucího počtu osob s nadváhou a obezitou. Téma považuji za velice aktuální, protože výskyt obezity v posledních letech stoupá a objevuje se i v zemích, kde se dříve nevyskytovala. Teoretická část se zabývá cílem zjistit, zda může dojít ke snížení hmotnosti pouze přidáním pohybové aktivity do denního režimu. Dalším bodem bylo zkoumání, jestli dojde k redukci hmotnosti začleněním pohybových aktivit společně se změnou stravovacích zvyklostí. Posledním cílem bylo sestavit a realizovat rehabilitační program, který by napomohl ke snížení hmotnosti u osob s nadváhou či obezitou. V praktické části práce byl použit kvalitativní výzkum formou kazuistik na skupince čtyř osob. Údaje byly odebrány ve formě kineziologického rozboru při vstupním a výstupním vyšetření. Součástí tohoto rozboru je anamnéza odebraná formou strukturovaného rozhovoru, vyšetření pohledem a pohmatem, antropometrie a specifické fyzioterapeutické vyšetření, zahrnující kaliperaci a zjištění stavu hlubokého stabilizačního systému páteře. Terapie probíhala 3 měsíce. Probandi se při ní věnovali kondičnímu cvičení, aerobní pohybové aktivitě a aktivaci hlubokého stabilizačního systému páteře. Z výzkumu vyplynulo, že nejvhodnějším způsobem redukce tělesné hmotnosti je kombinace zvýšené pohybové aktivity a změny jídelního chování. Nejlepších výsledků bylo dosaženo právě u probandů, kteří se zahájením terapie změnili své stravovací návyky. Pokud se při léčbě nadváhy a obezity aplikuje pouze pohybová aktivita, tak může dojít ke snížení hmotnosti, ale tento váhový pokles není výrazný. U jednoho probanda dokonce došlo ke zvýšení váhy, s prokazatelným snížením obvodu pasu. Výzkum potvrdil nutnost individuálního přístupu k jednotlivým probandům. Ačkoliv se jedná o stejnou problematiku, tak každá osoba reaguje na terapii různě rychle a jinak se jí přizpůsobuje. Léčba nadváhy a obezity je dlouhodobou záležitostí, avšak tři měsíce stačily k prokázání účinnosti terapie. Tato bakalářské práce může být využita v kliniké fyzioterapeutické praxi při léčbě nadváhy a obezity. Dále ji lze využít jako studijní materiál pro studenty a absolventy oboru fyzioterapie, nebo jako edukační materiál pro veřejnost.
Effect of intensive physiotherapy on overweight and obezity in people from 40 to 50 years
Keywords: obezita; nadváha; pohybová aktivita; redukce hmotnosti; fyzioterapie; obesity; overweight; movement activity; weight loss; physiotherapy