Reformy v habsburském soustátí se zaměřením na oblast školství a vzdělávání v letech 1740-1790 - Chobotská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním tématem práce jsou reformy školské a vzdělávací soustavy. Práce na ně nahlíží v období samostatné vlády Marie Terezie, v období spoluvlády Marie Terezie a Josefa II. a v době desetileté vlády Josefa II. V první části popisuje historický, politický a filozofický kontext doby. Další část práce se zabývá historicky významnými reformami panovníků, které měly vliv na vývoj školství. Třetí část práce je zaměřena na školské a vzdělávací reformy obou panovníků. V závěru práce je popsán dopad tereziánských a josefínských reforem až do roku 1848.
Reforms in the Habsburg monarchy with a focus on education and training in the years 1740-1790
Keywords: Marie Terezie; Josef II.; habsburská monarchie; reformy; školství; vzdělávání; Maria Theresa; Joseph II; Habsburg monarchy; reforms; education system; training