Průzkum veřejného mínění o budování hlubinného úložiště v lokalitě Jistebnice - Klotzová, Alena (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku výstavby a provozu hlubinného úložiště a zjišťování postoje dotčených obyvatel a městského zastupitelstva k této problematice. Práce je rozdělena do dvou částí, na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část práce se zabývá platnou legislativou vztahující se k jaderné bezpečnosti a bezpečnosti hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a základními pojmy, které pomohou pochopit danou problematiku. Dále je v této části popsáno, co je to radioaktivní odpad a jak se začleňuje do kategorií. V teoretické části je uveden vývoj hlubinných úložišť ve světě, druhy úložišť v České republice a způsob ukládání radioaktivních odpadů v České republice. V neposlední řadě jsou uvedeny navrhované ekonomické a sociální benefity pro daný region, kde by se mělo hlubinné úložiště radioaktivního odpadu budovat. Součástí této práce je i krizová komunikace, která k tomuto tématu neodmyslitelně patří a s tím související aktuální trendy v krizové komunikaci. Na to navazuje způsob komunikace s veřejností při jaderné havárii a publikované zkušenosti z komunikace rizik ve Fukušimě po jaderné havárii v r. 2011. V praktické části byl proveden průzkum, při kterém je využita metoda dotazníku, jehož cílem bylo zjistit postoje obyvatel Jistebnice k výstavbě a následnému provozu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Podobným způsobem byla zjišťována i stanoviska členů zastupitelstva města Jistebnice. Dotazníkové šetření slouží jako zdroj informací, které byly zpracovány do grafů, interpretovány a následně diskutovány.
Survey of public opinion about the building of deep geological depository in Jistebnice location
Keywords: hlubinné úložiště; radioaktivita; radioaktivní odpad; Správa úložišť radioaktivních odpadů; přípovrchová úložiště; komunikace rizik; deep geological depository; radioactivity; Radioactive waste; Management of radioactive waste repositories; subsurface repositories; risk communication