Malířské dílo španělského umělce Francisca Goyi - Bečková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce "Malířské dílo španělského umělce Francisca Goyi" navazuje na bakalářskou práci "Grafické dílo španělského umělce Francisca Goyi." Předmětem práce je umělcovo malířské dílo především cyklus Černých maleb, jemuž je věnována samostatná podkapitola. Stanovenému cíli předchází teoretická část, jenž shrnuje základní informace o životě malíře a grafika Francisca Goyi v obecné rovině. Následně je proveden rozbor jeho portrétního díla. Prostor je věnován malířovu pojetí krajiny, které bylo důležitým zdrojem pro vznik praktické části. Ta je vyhotovena grafickými tisky, k jejichž vzniku přispěl unikátní materiál pětivrstvé filtrační membrány vyrobené z polypropylenových netkaných textilií. Umělcova krajina a Černé malby se staly inspirací k vytvořeným hlubotiskovým grafickým listům, které jsou předloženy v početné kolekci.
Paintings by the Spanish Artist Francisco de Goya
Keywords: Francisco Goya; malba; Španělsko; krajina; hlubotisk; netkaná textilie; Francisco Goya; Paiting; Spain; landscape; intaglio print; non-wovens