Perspektivy provozování nezávislých lékáren v konkurenci řetězců a e-lékáren - Písek, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Systém distribuce léčiv v zemích Evropy prochází dlouhodobou změnou. Velkoobchodní společnosti se spojují a tvoří horizontálně i vertikálně integrované struktury. Lékárny, dříve vlastněné téměř výhradně lékárníky, se díky liberalizaci podmínek provozování, stávají součástí řetězců. Řetězce úspěšně expandují díky úsporám z rozsahu a síle pro vyjednávání s dodavateli. Nezávislé lékárny se zapojují do virtuálních řetězců, aby mohly konkurenci lépe čelit. Sortiment dříve vyhrazený lékárnám se díky legislativním změnám obchoduje i v potravinářských prodejnách nebo na čerpacích stanicích. V oblasti volně prodejných léčiv a doplňkového sortimentu lékárnám konkurují e-lékárny a e-shopy. Českému státu se poměrně úspěšně daří řešit své suboptimální postavení a udržovat rovnováhu na farmaceutickém trhu, tak aby se náklady na léčiva nekontrolovatelně nenavyšovaly a zároveň, aby nedocházelo výpadkům díky arbitrážím či zastavení dovozu z důvodu nízké ceny. Velkoobchodní segment funguje v oligopolní tržní struktuře spolehlivě s průměrnou marží necelá tři procenta. Vedoucí české lékárenské řetězce zřejmě realizují nadnormální zisk. Z důvodu posílení konkurence na straně nabídky, by stát měl začít organizovat elektronické aukce pro vybrané skupiny léčiv. Podíl lékárenských řetězců v EU činí 10,4 % z celkového počtu veřejných lékáren. V osmi zemích EU legislativní rámec neumožňuje formování lékárenských řetězců. V šesti zemích EU je do řetězců začleněno více než 50 % veřejných lékáren. Lze předpokládat, že pokračující koncentrace lékárenských řetězců by neměla přinést snížení lékárenské marže a tím snížit příjem nezávislých lékáren. Model Canvas může sloužit jako mapa možných rozšíření stávajících aktivit nebo vytvoření nového business modelu. Nezávislá lékárna může využít znalost svých zákazníků a marketingovými aktivitami nabízet řešení problémů, které jejich pacienty nejvíce zatěžují. Počet lékáren je stabilní a trh léčivých přípravků lehce narůstá. Na základě provedených srovnávacích analýz ve vzorku deseti lékáren, lze konstatovat velmi dobrý finanční stav sedmi společností. U dalších dvou může snížení nákladů dosáhnout pozitivního výsledku podnikání. Pouze jedna z lékáren je předlužena a ohrožena platební neschopností. Ve sledovaném období jsme nezjistili žádné významné negativní změny ve vybraných účetních položkách. Perspektivy provozování nezávislých lékáren jsou dle výsledků našich analýz dobré.
Future perspectives of independent pharmacies in the Czech Republic
Keywords: lékárny; finanční řízení; ekonomická soutěž; Pharmacies; Financial management; Economic competition