Využití bioakumulačních schopností vodních rostlin a mechů k posouzení znečištění vodárenského toku horní Malše vybranými rizikovými prvky. - Beděrková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo využití bioakumulačních schopností vodních rostlin, a zvláště mechů, pro monitoring výskytu rizikových prvků v povrchových vodách. Práce hodnotí obsah rizikových prvků v těchto bioindikátorech ve vztahu ke kvalitě vodárenského toku Malše. Vodní mechy citlivě odrážejí stav vodního prostředí a potvrzují z hlediska obsahu sledovaných prvků (chrom, arsen, zinek, olovo, kadmium, rtuť a uran) velmi dobrou kvalitu vody horní Malše a její vhodnost k vodárenskému využití.
The use of bioaccumulation capabilities aquatic plants and moss for monitoring some risk elements in the Malše river.
Keywords: vodní mechy; bioakumulace; rizikové prvky; znečištění; řeka Malše; water mosses; bioaccumulation; risk elements; pollution; river Malše