Ekonomická rizika nepříznivého demografického vývoje České republiky - Bláha, Filip (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce je analýza prognóz nepříznivého demografického vývoje - stárnutí populace České republiky a dopadů těchto demografických změn. Se stárnutím populace nabývá na významu zvláště růst veřejných výdajů, zejména výdaje na starobní důchody a zdravotní péči. V práci jsou zmíněny možné dopady stárnutí populace, problematika udržitelnosti dosavadního systému zabezpečení ve stáří a ekonomické aspekty negativních dopadů stárnutí populace.
Economic risks of unfavourable demographic development of the Czech Republic
Keywords: Stárnutí populace; demografický vývoj; ekonomická rizika; veřejné finance; starobní důchody; důchodová reforma; zdravotnictví; Population aging; demographic development; economic risks; public finances; old-age pensions; pension reform; health care