Techniky modelování v mateřské škole - Válková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá technikami modelování v MŠ. Je zde vytvořen výtvarný projekt modelování, který je rozdělen do tří skupin dle použitého materiálu. V každé skupině jsou uvedeny dva výtvarné náměty pro práci s dětmi. V teoretické části je popsán dětský výtvarný projev, role výtvarné výchovy v MŠ, rozvoj výtvarného projevu, modelování v MŠ, modelovací hmoty a hlavně metodika vedení v modelování u dětí. Dále keramika v MŠ, technické zásady pro práci s hlínou, keramické suroviny, glazury a pravidla pro začínajícího keramika. Praktickou část práce tvoří výtvarný projekt modelování, pro který byly navrženy výtvarné náměty se třemi modelovacími hmotami. Každý námět je podrobně popsán, uveden je i postup, potřeby a motivační činnosti. Tyto náměty se ověřily v praxi ve třech MŠ. Práce je doložena fotodokumentací.
Techniques of modeling in kindergarten
Keywords: modelování; prostorové vyjádření; keramika; projekt; výtvarné činnosti; modeling; spatial expession; ceramics; project; art activities