Vliv stabilizace kontralaterálního ramenního pletence na přesnost fotbalového kopu - Pomeje, Marek (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce zkoumá, jaký vliv má stabilizace kontralaterálního ramenního pletence na přesnost fotbalového kopu. Pro efektivitu fotbalového kopu je důležitá dostatečná aktivita svalů a rozsah v ramenním pletenci. Rameno je pro fotbalisty velmi důležitým kloubem. Pomáhá udržet stabilitu těla během zápasu nebo tréninku, kdy hráč podstupuje desítky soubojů, ale pomáhá i stabilizovat tělo při každém kopu. Nestabilní ramenní pletenec může mít za následek snížení přesnosti fotbalového kopu. Dalším problémem může být, že chronické přetěžování nestabilního ramenního pletence může vést ke vzniku úrazů. Práci jsem rozdělil do dvou částí části teoretické a praktické. V teoretické části popisuji charakteristiku fotbalu, anatomii, kineziologii, centraci a stabilizaci ramenního pletence a v závěru práce se věnuji možnostem klinického vyšetření ramenního pletence. V praktické části byla použita metodika kvalitativního výzkumu. Sběr dat proběhl formou zpracování kazuistik. Zkoumal jsem tři hráče fotbalu ve věku od 20 do 23 let. U každého hráče jsem provedl vstupní a výstupní kineziologický rozbor a pomocí strukturovaného rozhovoru jsem odebral anamnézu. U všech probandů jsem provedl vyšetření pohledem, palpací, antropometrické a goniometrické vyšetření, vyšetření zkrácených svalů, pohybových stereotypů a speciální testy ramenního kloubu. Terapie probíhala po dobu dvou měsíců, 2x týdně 30 minut. Hlavním cílem bylo zjistit, jak velký vliv má stabilizovaný, ramenní pletenec na přesnost fotbalového kopu, a zmapovat možnosti fyzioterapie v této problematice. Přesnost byla testována pomocí čtyř vlastních testů, které měly co nejvíce simulovat situaci kopu při fotbale. U všech respondentů došlo k uvolnění svalů ramenního pletence, zlepšení funkce horní končetiny a k zlepšení stability ramenního pletence, ale jen dva respondenti vykazovali zlepšené výsledky v přesnosti kopu. Práce by mohla sloužit pro zvýšení informovanosti širší sportovní veřejnosti o daném tématu. Zvýšit zájem fotbalistů i mimo vrcholovou kariéru ke stabilizaci ramenního pletence. Práce by zároveň mohla sloužit i jako studijní materiál pro fotbalové trenéry.
Influence of stabilization of the contralateral shoulder girdle on the accuracy of a football kick
Keywords: ramenní pletenec; stabilizace; fotbal; shoulder girdle; stabilization; football