Specifické poruchy učení a jejich dopad na výuku českého jazyka - Peštová, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá specifickými poruchami učení, zejména pak těmi, které nejvíce ovlivňují výuku českého jazyka. Práce se tedy detailněji zaměřuje na dyslexii, dysgrafii a dysortografii. Teoretická část se věnuje problematice specifických poruch učení, jejich projevům, příčinám či výskytu. Tato část dále popisuje diagnostiku poruch učení, úlevy, které jsou realizovány pro diagnostikované jedince a dopad na výuku českého jazyka. Důležité poznatky obsahuje praktická část, jež se skládá z rozhovoru s vyučující českého jazyka, z pozorování žáků s poruchami učení a rozboru jejich písemného projevu.
Specific learning disorders and their impact on teaching Czech classes
Keywords: specifické poruchy učení; dyslexie; dysgrafie; dysortografie; úlevy; dopad na výuku českého jazyka; individuální vzdělávací plán; specific learning disorders; dyslexia; dysgraphia; dysortographia; facilitations; impact on teaching Czech classes; individual education plan