Bezpečnost v ošetřovatelské psychiatrické péči - Bartošová, Sandra (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem této bakalářské práce je zmapovat, jaká bezpečnostní opatření jsou uplatňována při poskytování ošetřovatelské péče hospitalizovaným pacientům ve vybrané psychiatrické nemocnici a zjistit, jaké problémové situace se vyskytují ve vybrané psychiatrické nemocnici v souvislosti s bezpečností. Na základě těchto cílů byly vytvořeny výzkumné otázky. Jaká bezpečnostní opatření jsou uplatňována při poskytování ošetřovatelské péče hospitalizovaným pacientům ve vybrané psychiatrické nemocnici? Jaké problémové situace se vyskytují ve vybrané psychiatrické nemocnici v souvislosti s bezpečností? Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a empirické. V teoretické části práce se zabýváme psychiatrickou péčí, nejčastějšími diagnózami a jejich léčbou, nežádoucími událostmi, omezovacími prostředky a bezpečností v psychiatrických zařízeních. Informace pro empirickou část práce jsme získali pomocí kvalitativního výzkumu, byla použita metoda dotazování, technika sběru dat polostrukturovaný rozhovor. Výzkumný soubor tvořilo celkem 14 sester, z toho 2 muži, kteří byli předem seznámeni s tématem bakalářské práce, rozhovory a jejich anonymitou. Nahrané rozhovory byly přepsány přímou transkripcí a dále analyzovány technikou otevřeného kódování, metodou tužka a papír. Vzniklo 5 kategorií a 2 subkategorie. Z výsledků výzkumného šetření plyne, že bezpečnost na odděleních ve vybrané psychiatrické nemocnici je podle sester dobrá a dostatečná. Sestry používají mnoho opatření při přijmu pacienta a při poskytování ošetřovatelské péče a dodržují standardy a směrnice. I přesto, že sestry dodržují bezpečnost při poskytování ošetřovatelské péče se dle výsledků šetření vyskytuje stále mnoho problémových a nežádoucích událostí.
Safety in psychiatric nursing care
Keywords: Bezpečnost; ošetřovatelská péče; psychiatrická nemocnice; sestra; Safety; nursing care; psychiatric hospital; nurse