Informovanost sester o epilepsii - Kukačová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na informovanost sester o epilepsii a jejím cílem je zjistit, jak různé faktory ovlivňují jejich míru obeznámenosti o problematice. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou epilepsie, včetně podrobného rozdělení záchvatů. Dále se zaměřuje na různé diagnostické metody a terapeutické postupy používané při léčbě tohoto onemocnění. Poslední část teoretické části se věnuje pohledu ošetřovatelství na epilepsii. Cílem práce bylo zjistit, zda vzdělání, délka klinické praxe a pracoviště (standardní lůžková část oddělení nebo jednotka intenzivní péče) ovlivňují informovanost sester o epilepsii. Kvantitativní metoda šetření byla zvolena pro sběr dat, a to prostřednictvím nestandardizovaného dotazníku. Výsledky výzkumné části poukazují na to, jak jednotlivé faktory jako je stupeň vzdělání, délka klinické praxe či část oddělení, na kterém je sestra zaměstnaná, ovlivňují míru informovanosti. Závěrem této práce je, že její přínos spočívá nejen v rozšíření informovanosti zdravotnického personálu prostřednictvím samotného výzkumu, ale také formou informačního letáku. Získané poznatky mohou sestry využít ke zkvalitnění péče poskytované pacientům s epilepsií.
Awareness of epilepsy among nurses
Keywords: Informovanost; epilepsie; klinická praxe; vzdělání; sestra; Knowledge; epilepsy; clinical practice; education; nurse