Prevence nozokomiálních infekcí u centrálních venózních katétrů na standardních a intenzivních odděleních - Pažoutová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Nozokomiální infekce jsou jedním ze závažných problémů moderní medicíny i ošetřovatelství a znamenají pro budoucnost závažný problém. Jediným kauzálním řešením je dnes prevence nozokomiálních infekcí aplikovaná spolu s cílenou a smysluplnou antimikrobiální terapií. Tato práce si primárně kladla za cíl komparaci znalostí mezi všeobecnými sestrami pracujícími na jednotkách intenzivní péče a všeobecnými sestrami ze standardních oddělení.V obecné rovině by se dalo formulovat, že cílem práce bylo tedy zmapovat rozsah znalostí všeobecných sester nejen o nozokomiálních infekcích, ale i o samotné aseptické péči o centrální žilní katétry, včetně katétrových sepsí. Zjištěný deficit znalostí u všeobecných sester poukázal na výskyt pochybení v ošetřovatelské praxi. S kvalitou ošetřovatelské péče zároveň souvisí i standardizace ošetřovatelských postupů. Kvantitativní výzkumné šetření probíhalo ve čtyřech zdravotnických zařízeních: Krajská nemocnice Liberec, a.s., Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Nemocnice České Budějovice, a.s. a Nemocnice s poliklinikou v Semilech. Zvolenou výzkumnou metodou byl nestandardizovaný dotazník. Vzorek respondentů byl zvolen záměrně a do statistického zpracování bylo zařazeno 290 relevantně vyplněných dotazníků. Součástí výzkumného šetření byla i komparace a kvantifikace standardů ošetřovatelské péče. Vzhledem k provedené komparaci standardů ošetřovatelské péče jsme dospěli k závěru, že dochází k tvorbě neúplných či dokonce rozporuplných standardů. Zpracovali jsme Návrh na standard ošetřovatelské péče o zavedený centrální žilní katétr, kdy jsme zvolili takovou formu, aby jej bylo možno implementovat do zdravotnických zařízení v České republice a tedy jasně definovat základní ošetřovatelské postupy v rámci této problematiky.
The prevention of nosocomial infections at central venous catheters in standard inpatient departments and intensive care units.
Keywords: nozokomiální infekce; centrální žilní katétr; ošetřovatelské péče; nosocomial infections; central venous catheter; nursing care.