Mapování prvků drobné lidové architektury v mikroregionu Stražiště - Novotný, Marek (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá mapováním drobné lidové architektury, jako jsou kříže, kapličky a boží muka, na území mikroregionu Stražiště. Úvodní část práce obsahuje teoretický úvod do lidové architektury. Další část se zabývá typologizací drobné lidové architektury, jejím původem, funkcemi a důvody zániku. Třetí část práce se věnuje terénnímu výzkumu, během kterého došlo k fotodokumentaci jednotlivých objektů a zapsání potřebných atributů. Na základě získaných informací byl vytvořen katalog, který najdeme na přiloženém CD. Poslední část práce se zabývá vybranými objekty v jednotlivých katastrálních územích a s nimi spojenými statistikami.
Mapping of minor folk architecture elements in the microregion Stražiště
Keywords: drobná architektura; mapování; lidová architektura; kříž; kaplička; boží muka; mikroregion Stražiště; small architecture; mapping; folk architecture; cross; small chapel; devotional pillar; microregion of Stražiště