Sestra a její péče o vlastní zdraví, vliv na péči o nemocné. - Lukešová, Renata (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce byla zvolena z prostého důvodu. Chtěly jsme upozornit na zdraví sester, které je ohrožováno mnoha rizikovými faktory souvisejícími s touto profesí. Máme tím na mysli každodenní kontakt s různými toxickými látkami, nemocemi, léky, zářením a dalšími negativními vlivy. Mnozí lidé si rizika a náročnost tohoto povolání neuvědomují. Proto je třeba na tyto problémy sestry upozornit a motivovat je k jejich předcházení. Kromě tohoto cíle bylo v našem zájmu také objasnit názor pacientů na tuto profesi. Zajímalo nás, jak o našem povolání smýšlí laická veřejnost a jak pacienti reagují na sestru, která o ně pečuje i přesto, že se necítí dobře. Název této práce zní: Sestra a její péče o vlastní zdraví, vliv na péči o nemocné. Byly stanoveny tři cíle a čtyři hypotézy. Prvním cílem bylo zjistit, jak ovlivňuje zdravotní stav sester v Nemocnici Tábor a.s. péči o nemocné. Druhým cílem bylo zjistit, jak sestry v Nemocnici Tábor a.s. vzhledem ke své profesi pečují o své zdraví a třetí cíl zní: Zjistit názor pacientů v Nemocnici Tábor a.s. na sestry pracující i s lehkým onemocněním. Na základě těchto cílů byly stanoveny čtyři hypotézy. Sestry v Nemocnici v Tábor a.s. se v péči o nemocné nenechají ovlivnit svými zdravotními problémy. Sestry v Nemocnici v Tábor a.s. znají způsoby, jak posílit svůj zdravotní stav. Pacienti v Nemocnici v Tábor a.s. považují za nevhodné, aby sestry, trpící byť jen lehkým onemocněním, vykonávaly své zaměstnání. Pacienti v Nemocnici v Tábor a.s. považují práci sestry za nenahraditelnou. Výzkum byl proveden pomocí dotazníků u dvou výzkumných souborů, jimiž byly sestry a pacienti v Nemocnici Tábor a.s. Na základě výsledků výzkumu byly potvrzeny všechny uvedené hypotézy a tudíž i stanovené cíle. Tato profese ohrožuje nejen fyzické zdraví sester, ale i psychické. Proto je třeba sestry poučit o správné manipulaci s pacienty a s dalšími riziky, které skýtá tato profese. Též by měly brát ohled na správnou životosprávu. Tím máme na mysli dostatečný spánek, zdravou výživu, prevenci syndromu vyhoření, a také předcházení různým onemocněním za pomoci preventivních prohlídek atd. Tuto práci bychom mimo jiné také rády publikovaly v odborných sesterských časopisech.
Nurses and the way they take care of their own health and how it influences their treatment of patients.
Keywords: sestra; péče; zdraví; nemocní; vliv; nurse; care; health; patients; influence