Factors regulating the expression and activity of digestive enzymes in the tick Ixodes ricinus - Konvičková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Intracelulární proteolýza přijaté potravy hraje zásadní fyziologickou roli ve vývoji klíšťat. Tato práce je zaměřena na studium faktorů regulujících expresi a aktivitu cysteinových a aspartátových trávicích proteáz během sání a trávení klíšťěte Ixodes ricinus. Byl prozkoumán vliv oplození samice na sání a trávení hostitelské krve. Samice nejsou schopné dosáhnout fáze rychlého dosání bez předchozího oplození. Míra oplozených samic v přírodě před sáním na hostiteli dokazuje, že oplození probíhá z velké míry mimo hostitele. Zavedení metody in vitro krmení bylo možné identifikovat expresní profily jednotlivých trávicích proteáz v klíšťatech sajících 2 typy diet - krev a sérum. Na základě získaných dat jsme usoudili, že albuminolýza probíhá pomocí podobné či stejné proteolytické dráhy jako hemoglobinolýza. Metodou RNA interference a imunodetekce byly dále prozkoumány exprese 2 isorofem cathepsinu L pro potvrzení časné exprese IrCL1 a pozdní exprese cathepsin L3.
Factors regulating the expression and activity of digestive enzymes in the tick Ixodes ricinus
Keywords: klíště; Ixodes ricinus; trávení; cysteinové proteázy; aspartátové proteázy; páření; oplození; krmení in vitro; katepsin; legumain; tick; Ixodes ricinus; digestion; cystein proteases; aspartic proteases; mating; fertilization; in vitro feeding; cathepsin; legumain