Fyzioterapie po úrazech Achillovy šlachy - Hercogová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
V dnešní době přibývá úrazů Achillovy šlachy (AŠ). Setkáváme se s různými náhledy na terapii související se stavem poranění AŠ. Úkolem práce je zjištění vlivu dvou rozdílných fyzioterapeutických plánů na fyzický stav pacientů. Sleduje existenci rozdílů v celkové délce terapie. Zabývá se otázkou aplikace jednotného terapeutického plánu pro všechny pacienty s poraněním AŠ. Prvním cílem je syntéza poznatků problematiky AŠ. Stejně tak náplní teoretické části je zaměřit se na syntézu poznatků problematiky poranění AŠ. Práce definuje rozdílná poranění AŠ. Podrobně popisuje stav úplné ruptury AŠ. Shrnuje poznatky o anatomii, vyšetření, diagnostických postupech a možnostech léčby především z pohledu fyzioterapie. Zabývá se komplikacemi, prognózou a prevencí. Druhým cílem je sestavit dva odlišné terapeutické plány u homogenního souboru dvou probandů. Zároveň náplní praktické části je sestavit odlišné terapeutické plány u homogenního souboru dvou probandů a to od doby, která je započata od sejmutí sádrové fixace. Zařazena a použita je metodika kvalitativního výzkumu s technikami anamnestického rozhovoru, pozorování a aplikace terapeutických plánů v rámci dvou kazuistik, z nichž jeden je komplexní se zařazením fyzioterapeutických metod, konceptů a fyzikální terapie. Druhý terapeutický plán fyzikální terapii postrádá, protože ne všechny rehabilitační pracoviště mají možnost využití kombinované terapie. Výsledky byly vyhodnoceny porovnáním dvou výstupních kineziologických rozborů u homogenního souboru dvou probandů. Oba použité terapeutické plány působí pozitivně vzhledem k motivaci pacienta k další terapii, k zlepšující se hybnosti v hlezenním kloubu a ke zvětšování svalové síly. Nelze sestavit jednotný terapeutický plán pro všechny pacienty s poraněním AŠ. Je nutné následovat individuální přístup navazující na podrobné vstupní vyšetření. Zároveň je výhodnější, pokud je do rehabilitace zařazen komplexní fyzioterapeutický plán.
Physiotherapy after Achilles tendo injuries
Keywords: Achillova šlacha; fyzioterapie; úraz; ruptura