Vytvoření a ověření výukového programu pro posluchače VKZ: Byliny a jejich využití v rámci zdravého životního stylu - Beranová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá léčivými rostlinami a jejich možném využití ve zdravém životním stylu. Rozebírá především jednotlivé byliny, jejich účinky na lidský organismus a produkty, které se z nich dají získat. Cílem práce je vytvořit výukový program pro posluchače Výchovy ke zdraví orientovaný v problematice léčivých rostlin, látkách v nich obsažených, možnostech jejich zpracování a uchování. Rovněž se také zabývá přípravou bylinných čajů, které patří k nejoblíbenějším produktům získávaných z léčivých rostlin. Výzkumná část pak přináší poznatky o tom, jak jsou o bylinách informováni vysokoškolští studenti a lidé, kteří pracují ve zdravotnickém zařízení.
Creation and check of tutorial programme for students of programme "Health Education": Herbs and their usage within healthy life style
Keywords: fytoterapie; byliny; léčivé rostliny; čaje; účinky; zdravý životní styl; phytoteraphy; herbs; medicinal plants; teas; the effects; healthy lifestyle