Vliv pohlaví na produkční znaky hybridů kachny pekingské - Kostrůnková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat užitkové vlastnosti hybridů kachny pekingské - Cherry Valley, Orvia a Grimaud, kteří byli vykrmováni do 44 dnů věku. Test byl proveden v podniku Mezinárodní testování drůbeže v Ústrašicích a metodika vycházela z pokynů pro provádění kontroly užitkovosti. Hybrid Cherry Valley dosáhl nejvyšší oplozenost násadových vajec (96 %), hmotnost násadových vajec (88,1 g); hmotnost v 1, 21, 35 a 44 dnech věku (44 dní věku - 3 315 g), průměrný denní přírůstek (74,1 g); hmotnost jatečně opracovaného trupu (2 217 g) a hmotnost prsní svaloviny s kůží (636 g). Hybrid Orvia vykázal nejnižší konverzi krmiva (2 165 g/1 kg přírůstku) a úhyn a nejvyšší hmotnost stehenní svaloviny s kůží (551 g). U kačerů byla zjištěna vyšší živá hmotnost, průměrný denní přírůstek, podíl prsní svaloviny s kůží a podíl stehenní svaloviny s kůží a nižší podíl abdominálního tuku.
The effect of sex on production traits at hybrids of the Pekin ducks
Keywords: kachna pekingská; Cherry Valley; Orvia; Grimaud; pohlaví; reprodukce; výkrmnost; jatečná užitkovost; Pekin duck; Cherry Valley; Orvia; Grimaud; sex of birds; reproduction; fattening; carcass traits