Evoluční etika - Staňková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2011)
Základním úkolem evoluční etiky je objasnění recipročního altruismu. K objasnění svých základních principů využívá disciplínu, kterou nazýváme teorie her. V první části své práce se budu zabývat základními druhy altruismu, který evoluční etika popisuje. Druhá část bude zaměřená na teorii her a na to jakým způsobem objasňuje principy evoluční etiky. V poslední části se budu zajímat o otázku svobodné vůle, kterou evoluční etika v podstatě vylučuje. Cílem mé práce je popsat základní pojmy evoluční etiky a zamyšlení nad otázkou, zda je možné, že naše veškeré morální normy chování, jsou dány pouze biologicky.
Evolutionary ethics
Keywords: Evoluční etika; altruismus; reciproční altruismus; teorie her; etický egoismus; problematika svobodné vůle.; Evolutionary ethics; altruism; reciprocal altruism; game theory; ethical egoism; the issue of free will.