Postkrizová intervnční péče v situacích ohrožení u Policie České republiky - Saida, František (Jihočeská univerzita, 2011)
Obsahem této diplomové práce je hlouběji postihnout problematiku postkrizové intervenční péče u Policie České republiky. Primárním cílem diplomové práce je zjištění, zda je u Policie České republiky vytvořen fungující systém postkrizové intervenční péče, který mohou policisté nebo i jejich rodinní příslušníci v případě potřeby využít. Dále nás zajímalo, zda u policistů existují názory, postoje a předsudky ohledně využívaní postkrizové intervenční péče. Diplomová práce se proto zabývá v teoretické části základními pojmy z oblasti psychologie, které úzce souvisí s problematikou posttraumatické intervenční péče u Policie ČR a shrnuje problematiku psychologické péče u Policie ČR. Vlastním předmětem zkoumání je pak zmapování současného stavu poskytování postkrizové intervenční péče policistům, stupeň informovanosti o této službě, postoj policistů k využívání této služby a v neposlední řadě účelnost a efektivita této služby. Nedílnou součástí cíle práce byla analýza faktorů, které proces poskytování postkrizové péče usnadňují nebo komplikují a navržení případných opatření k zefektivnění jejího lepšího fungování a nalezení hlavních příčin nedostatečného využívání postkrizové intervenční péče policisty. V souladu s cílem práce byl prováděn kvantitativní výzkum a byly použity nejvhodnější metody tak, abychom co nejefektivněji dosáhli stanoveného cíle. Na základě výsledků námi prováděného průzkumu bylo potvrzeno, že u Policie České republiky je vytvořen fungující systém postkrizové intervenční péče, kterou mohou policisté v případě potřeby využít. Rovněž z průzkumu vyplynulo, že policisté jsou o systému postkrizové intervenční péče dostatečně informováni a tento systém odpovídá potřebám policejní praxe. Zároveň se však v průzkumu ukázalo, že ve vědomí policistů stále přetrvávají negativní názory, postoje a předsudky týkající se psychologické služby Policie České republiky. Pokud by se podařilo tyto negativní tendence odbourat, jistě by to přispělo k ještě efektivnějšímu využívání této služby.
POSTCRISIS INTERVENTIONAL TREATMENT IN SITUATIONS OF THREAT AT THE POLICE OF THE CZECH REPUBLIC
Keywords: Akutní reakce na stres; krizová intervence; linka pomoci v krizi; posttraumatická intervenční péče; posttraumatická stresová porucha; psychologická služba PČR; stres; traumatizující událost; acute response to stress; crisis intervention; crisis help line; post-traumatic intervention care; post-traumatic stress disorder; psychological service of the Czech Police; stress; traumatizing event