Úloha dětské knihy s hmatovými ilustracemi v rozvoji dítěte s postižením zraku v mladším školním věku - Levá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá úlohou dětské knihy s hmatovými ilustracemi v rozvoji dítěte s postižením zraku v mladším školním věku. Hmatová kniha je určena dětem se zbytky zraku nebo nevidomým. Díky hmatovým knihám může dítě prožívat radost ze čtení. Nezastupitelnou roli mají ve vytváření pojmů a představ a vytváření slovní zásoby. Četba podporuje interakci mezi nevidomým čtenářem a vidícími členy jeho rodiny. Prohlížení obrázků také podporuje orientaci v ploše a rozvoj hmatu (Ripley, 2007). Práce je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a praktickou. Teoretická část zahrnuje čtyři kapitoly. První kapitola se věnuje dítěti se zrakovým postižením, jeho specifickým vývojem a také zrakovým vadám v dětském věku. Ve druhé kapitole je uvedena reedukace a kompenzace zrakového postižení a popsání hmatového a sluchového vnímání. Třetí kapitola se zaměřuje na edukaci dětí se zrakovým postižením v mladším školním věku, jejich specifickým vzděláváním a tyflografikou v mladším školním věku. Poslední kapitola je věnovaná dětské knize s hmatovými ilustracemi. Praktická část bakalářské práce je rozdělena na tři kapitoly. První kapitola se věnuje metodologii, druhá kapitola pojednává o analýze a interpretaci dat a třetí je věnovaná případové studii nevidomého chlapce, který dochází do základní školy pro zrakově postižené v Plzni. Cílem mé bakalářské práce bylo zpracování teoretických souvislostí vymezeného tématu a na jejich podkladě provést kvalitativní případovou studii. Technikami sběru dat byly polostrukturovaný rozhovor, který jsem vedla se zákonnými zástupci, pozorování a analýza dokumentů. Dílčím cílem bylo popsat přínos a způsob práce s dětskou hmatově ilustrovanou knihou rodičů dětí se zrakovým postižením. Z kvalitativní analýzy vyplynulo, že hmatová kniha je vhodným nástrojem pro lepší rozvoj jemné motoriky či hrubé motoriky, protože dítě si samo vyzkouší vyndat knihu z tašky či naopak knihu vrátit, otáčet jednotlivé strany. Má také možnost se zaměřit buď na detail nebo celek knihy, učit se komunikovat s dospělou osobou, upevňovat schopnost orientace na ploše nebo prostřednictvím hmatové percepce získat zkušenost s novými materiály. Čtením hmatové knihy rozvíjíme také sluchovou percepci, paměť, myšlení, pozornost. Na základě získaných zkušeností během pozorování nevidomého chlapce lze usoudit, že během čtení hmatové knihy na dítě působí řada faktorů, a to, jestli má dítě motivaci ke čtení, zda má zájem a také osoba, která s dítětem pracuje. Také má zde důležitý vliv pozornost, místo či poloha dítěte u čtení hmatové knihy, jeho nálada nebo samotné provedení hmatové knihy.
The role of children's book with tactile illustrations in the development of young school child with visualy imapairment
Keywords: dětská kniha s hmatovými ilustracemi; mladší školní věk; tyflografice; zrakové postižení; children's book with tactile illustrations; tyflography; visual impairment; younger school age.