Vliv pozitivního myšlení na kvalitu života lidí v produktivním věku - Bláhová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá pozitivním myšlením a jeho vlivu na hodnocení kvality života. Teoretická část charakterizuje pozitivní myšlení, co ho ovlivňuje, a jestli je možná změna myšlení. Dále charakterizuje pojem kvalita života a s ní nejvíce spojovaný pojem zdraví. V dalších kapitolách se zabývám pojmy optimismus, pesimismus a závěr teoretické práce tvoří kapitoly o neúspěchu, úspěchu a cílech. Výzkumná část obsahuje data získaná z dotazníku zaměřeného na zjištění kvality života. Ke zjištění hodnocení kvality života byla použita metoda SEIQoL (KŘIVOHLAVÝ, 2001). Další částí výzkumné části jsou rozhovory s vybranými jedinci a zjištění způsobu myšlení pomocí Škály převažujícího způsobu myšlení (SLEZÁČKOVÁ, 2012). U vybraných jedinců jsou výsledky metody SEIQoL porovnávány s výsledky Škály převažujícího způsobu myšlení.
The influence of positive thinking on the quality of life of people of working age people of working age
Keywords: pozitivní psychologie; pozitivní myšlení; temperament; kvalita života; zdraví; úspěch; neúspěch; životní cíle; optimismus; pesimismus; positive psychology; positive thinking; temperament; quality of life; health; success; failure; life goals; optimism; pessimism