Instituce rodiny a její hodnocení mladými lidmi v soudobé české společnosti - Bojanovská, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Obecný teoretický rámec diplomové práce představují sociologické teorie rodiny. Vedle zpracování základních sociologických teorií je věnována pozornost rozboru a interpretaci empirického materiálu. Práce vychází nejen z demografických údajů, ale také ze závěrů sociologických výzkumů týkající se rodinného chování. Cílem je sociologická analýza problému změn v pojetí a hodnocení rodiny a partnerských vztahů u mladých lidí.Z časového hlediska popisuje práce českou rodinu na konci 20. století a na počátku 21. století. Část práce se soustřeďuje na představy mladých lidí o manželství a rodičovství. Práce bude završena postoji mladých lidí na nově se prosazující náhražky rodiny.
Family institution and her value by young people in czech society isochronal
Keywords: rodina; manželství; rodičovství; family; marriage; parenthood